Siirry sisältöön
  • Etusivu
  • Selvitystyöllä kohti kestävämpiä energiaratkaisuja: Tuusulanjärven Lämpö lähtee tunnistamaan hukkalämmön lähteitä laajasti

Selvitystyöllä kohti kestävämpiä energiaratkaisuja: Tuusulanjärven Lämpö lähtee tunnistamaan hukkalämmön lähteitä laajasti

Hukkalämmön toimintaperiaate on yksinkertainen

Voidaan sanoa, että jokaisessa kiinteistössä syntyy jonkin verran hukkalämpöä. Suurimmassa osassa kiinteistöjä tällainen hukkalämpö jää täysin hyödyntämättä. Sen sijaan, että hukkalämpö ohjataan vain ulos kiinteistöstä, on sen hyödyntämiseen myös erilaisia mahdollisuuksia.

Hukkalämpö on mahdollista ottaa talteen ja hyödyntää sitä itse kiinteistön jossakin muussa osassa osana lämmitystä. Jos hukkalämpöä ei ole mahdollista hyödyntää itse, on vaihtoehtona myös ottaa hukkalämpö talteen ja ohjata se kaukolämpöverkkoon.

– Jotta hukkalämpöä voidaan hyödyntää kaukolämmössä, tulee lämpötilaa ensin hieman nostaa. Kaukolämpöverkossa lämpöasteita on keskimäärin noin 90 astetta. Kiinteistöjen hukkalämmöt puolestaan liikkuvat usein 20–30 asteen tuntumassa. Tehokkain tapa nostaa hukkalämmön lämpötilaa on käyttää lämpöpumppua, jotta kaukolämpöverkkoon soveltuva lämpötila voidaan saavuttaa, Tuusulanjärven Lämmön asiakkuus- ja myyntipäällikkö Timo Aalto kertoo.

Hukkalämpöä voi löytyä keskenään hyvin erilaisista kohteista

Tuusulanjärven Lämpö käy nyt systemaattisesti koko kaukolämpöverkon aluetta läpi ja etsii erilaisia hukkalämpöpotentiaaleja alueelta. Hyvinkin erilaiset kiinteistöt ja kohteet voivat olla hukkalämmön lähteinä potentiaalisia kartoitettavia.

– Tyypillisiä kohteita voivat olla esimerkiksi datakeskukset, kylmävarastot ja erilaiset teollisuuskiinteistöt. Kartoitamme nyt monipuolisesti erilaisia kohteita ja jos epäilet kiinteistössäsi piilevän hukkalämpöpotentiaalia, niin meihin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä. Teemme kartoitukset ja laskelmat aina täysin veloituksetta, Aalto kertoo.

Hukkalämmön hyödyntämisen näkökulmasta parhaita kohteita ovat kiinteistöt, joissa hukkalämpöä syntyy tasaisesti ympäri vuoden. Kuitenkin jo hyvin pienetkin, joidenkin satojen kilowattien kohteet voivat olla hyödyllisiä. Jonkin verran vaikutusta on myös lämmön vuodenaikajakaumalla. Paras mahdollinen tilanne on sellainen, jossa hukkalämpöä syntyy ympärivuotisesti myös talvella.

– Meille riittää jo epäilys hukkalämpöpotentiaalista. Kannustan ottamaan rohkeasti yhteyttä. Asiantuntijamme selvittävät kiinteistön mahdollisen hukkalämmön mielellään ja laskevat miten sitä olisi mahdollista lähteä hyödyntämään, Aalto kannustaa.

Timo Aalto
Järvenpään alue
Myyntipäällikkö
Tomi Koivisto
Tuusulan alue
Myyntipäällikkö